Падение... и няма изход!

Има един проблем, който стои в основата на упадъка на нашата прекрасна държава България. Този проблем се е вкоренил във взаимоотношенията на държавните служители с частния сектор и трудно може да се намери решение за лекуване на този тумор. Разбира се става дума за така добре развитата КОРУПЦИЯ в тази толкова бедна, малка държавица... Асоциацията на този проблем с тумор е много точна, тъй като ако се остави да не се излекува, той ще убие неговия преносител, в този случей, нашата прекрасна държава. Премахването на този тумор е наистина много трудно и никой не може да намери решение как да го направи. Проблема е, че и аз в този случей ми е много трудно да намеря правилния подход за борба с този проблем. Не съм найвен и знам, че това явление го има навсякъде. И под навсякъде, трябва да се разбира - по целия Свят. Може би проблема при нас е, че се краде навсякъде. Няма значение дали е малко или много, краде се масово. И тъй като висички взимат пари, вече се превръща в нещо нормално. Даже необичайно е да НЕ ти поискат подкуп. Навсякъде където се сблъскам с Държавен служител очаквам да ми поискат нещо. Най - лошто е, че повечето сме го приели за нормално. Получава се един затворен кръг от който няма излизане. Нека обясня. Искам Държавен служител да ми свърши някаква работа. Той ми казва, че има два начина БЪРЗ и БАВЕН. При БЪРЗИЯ начин трябва разбира се да се плати. Ако откажа, те ще се опитат да го направят още по - бавно отколкото трябва. Даже ще се опитат да намерят пропоски, за да може да не го свършат. Аз разбира се винаги, когато има възможност избирам преките пътища. И се влиза в този омагьосън кръг. Понякога се ината и разбира се накрая резултата е 0.
И все пак, имам предложение.
Трябва електронното правителство да се въведе спешно. То разбира се, бива спъвано нарочно. Откакто се помня се говори за това Електронно правителство. Държавни служители правят стъпки да спрът паричния поток към Държавни служители... Е нема как да стане. Навсякъде където човек трябва да се сблъска с Държавен служител, трябва да се постави компютър. Трябва софтуер да контрулира потока от документи на гражданите. Искаш държавата да ти издаде някакъв документ, трябва да става само през Интернет. Да има 2 гишета в НАП, за да може да обслужват граждани, които не са виждали компютър. Искаш да подадеш някакъв документ, трябва да има подготвени бланки, които да се попълват online и да няма никаки взаимоотношения, между обикновенния гражданин и Държавен служител. Ако има затруднения да се пусне 24 часова телефонна линия, от където да се оказва помощ на хората. Не може в този век на технологии, човек да се реди на някакви опашки и да гледам как от 12 гишета, работи само едно, а другите си разказват вицове и се правят на заети.
Трябва всички търгове, всяко едно решение да се побликува в Интернет. Да се знае много точно, защо един кандидат е спечелил пред другия. Парите на държавата трябва да са публични. Всички договори на държавата с частни фирми, трябва да са публични. Трябва да има страх от разобличаване на измамите. Публично разобличаване, критика от народа, която да е непоносима. Нетипично високи наказания за хората, които се забъркват в кашата на КОРУПЦИЯТА.
Във всяка една полицейска кола да има камера, която записва аудио и видео. Аудиото трябва така да е поставено, че когато полицай разговаря с нарушител, ясно да се чува диалога между двамата. Тези записи също трябва да бъдат достъпни при поискване. Фишовете и актовете трябва да са електронни. Веднъж въведени в база данни, тяхната манипулация ще стане видима за хората, които ги интересува. Софтуер за следене на дейността на полицейските служители. Всеки един полицай да въвежда какво е правил през деня /както е в частните фирми/. Поставяне на цели, който при неизпълнение да водят до намаляване на заплатата, порицание на служителя или неговото уволнение. Всяко действие на полицейски служител, трябва да може да бъде проследено електронно.
.../Следва продължение/.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да подкараме програматор SIVAVA под Windows 7 64bit

TomTom - Инсталиране на ново ядро и карти...

Мечоците в Смолянско не спят зимен сън заради топлото време