Използвате ли VMWare...


Винаги ми е допадала идеята за виртуалните машини, но никога не съм си представял степента на разпространение, която добиха през последните няколко години. Определено технологията за виртуалните машини се усилено разработва и прилага от водещите фирми в IT индустрията. Начина по който тя се представя пред икономическото ръководство на фирмите, определено почти винаги силно заинтригува ръководството на компаниите. Визуализирането на сървъри в корпоративни компании е една много обширна и интересна тема, но не това е насоката на тази статия...
От известно време виждам как технологиите на визуализация се използват за улеснение на многократно повтарящи се процеси и действия, които използват предимствата на виртуалната технология...
Интересна идея е използването на виртуалните технологии в семинари и софтуерни обучения, където на участниците се предоставя виртуален player и предварително настроена среда. Наскоро присъствах на семинар на който лектора трябваше да ни разясни процеса на работа с определен софтуер. Той ни предостави виртуален player и виртуална машина на която предварително беше инсталирал самия софтуер и нужните бази данни за работа с този софтуер. Така организаторите на семинара спестиха огромен куп грижи свързани с правилната настройка на софтуера на всеки от 30-те участници, правилната настройка на базата данни и съвместимостта на всяка една от операционните системи на участниците със изискванията на софтуера.
В тази връзка напоследък ми е доста интересно да видя, че в Интернет се предлагат цели виртуални машини на сложно инсталиращ се софтуер. Става въпрос за софтуер в основата на който се намират огромни бази от данни, правилната инсталация на които е определяща за коректната работа на самия софтуер. Така се избягват стотиците въпроси свързани с начина на инсталация и настройка, а също така и съвместимостта на операционната система.
Както знаете не всички програми са съвместими с всички версии на Windows операционните системи. Виртуализацията понякога е най - доброто решение за поддържане актуалността на операционната система и работата с някой по - стар софтуер.
Аз лично често се обръщам към виртуализацията. Това е моя начин за тестване на различни операционни системи, не само Windows базирани, но и Linux такива. Въртуализацията е лесен начин за тестване на мрежови казуси, а възможността за правенето на моментни снимки на операционната система е функция която позволява изпробването на различни системни промени, без да се страхуваме от разрушаване на операционната система.


Основно съм работил с два софтуера за виртуализация VMWare и VirtualPC. Смятам, че VMWare разполага с много по - голяма функционалност и това го прави предпочитан от мен софтуер за виртуализация.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да подкараме програматор SIVAVA под Windows 7 64bit

TomTom - Инсталиране на ново ядро и карти...

Мечоците в Смолянско не спят зимен сън заради топлото време